Kobber

Kobber er et tidløst metall som formes av tiden. Kobber har vært brukt  til tak og fasade siden 15-1600 tallet, faktisk helt tilbake til 1200-tallet. Erfaring i teknikk og bruk er derfor lang.

Kobber er uløselig i vann (H2O) men oksiderer i kontakt med luft. I tørt klima (liten luftfuktighet) får kobber en tilnærmet usynlig hinne som stanser videre oksidasjon. I fuktig luft oksiderer kobberet og lager først en brun patina som med årene går over mot grønn patina. Den grønne hinnen beskytter kobberet mot videre forvitring av metallet. Kobber er glimrende til bruk på tak og fasade. Det er helt vedlikeholdsfritt, enkelt å bearbeide og har lang levetid. På vegg vil den mørk brune fargen holde seg gjennom årene pga lite nedbør og at fasaden tørker fort. På tak kommer den grønne fargen til syne etter ca 20 år. Det er fordi det her er mer nedbør som påvirker patineringsprosessen. Patineringsprosessen varierer også fra sted til sted.

Kobber forvitrer med 0,1 mm pr 100 år. Vi snakker derfor om en levetid på flere hundre år.

Materialet er et vakkert, holdbart og tidløst materiale. Den har en lang livssyklus – når den er riktig installert på tak og fasader kan kobber vare i hundrevis av år. Kobber trenger ingen behandling eller vedlikehold og svekkes ikke av slitasje over tid – det drar faktisk nytte av utviklingen av den ettertraktede grønne patinaen.Ved hjelp av kobber øker verdien på en eiendom og gir det en unik prestisje.

Mesterblikk har flere tiårs erfaring i kobber produksjon. Deres nordiske produktene er et glimrende alternativ når du ønsker individuelle og slitesterke materialer for moderne konstruksjoner. Kobber sikrer lang livssyklus for bygningen og garantere en flott arv for fremtidige generasjoner.

Mesterblikk tilbyr et utvalg av standard perforeringsmønstre på kobberplate, samt spesielle, skreddersydde mønstre. Variable perforeringsstørrelser kan brukes til å lage subtile mønstre, “super grafikk”, og til og med tekst. Våre leverandører har også et utvidet kobbersortiment med vevd kobbernetting som passer spesielle behov.

Kobber er tilgjengelig i følgende utførelser

Uten navn

 

NORDIC STANDARD ™      

Nordisk Standard ™ er mølle slutt kobber uten ytterligere overflatebehandlinger utført i fabrikken. Det har den tradisjonelle “lyse” finish som utvikler seg etter endringer i miljøet, som beskrevet over.

Produkt Legering Tykkelse range mm Maksimal mm bredde
Nordic Standard ™ Cu-DHP 0,3 til 4,0 1.100 mm

 

NORDIC GREEN ™ og Nordic Blue ™

Nordic Green ™ og Nordic Blue ™ produkter tilbyr designere enestående designfrihet og muligheten til å bestemme type og intensitet av grønn eller blå patina for hvert prosjekt med valg av “levende” overflater.

Produkt Legering Tykkelse range mm Maksimal mm bredde
Nordic Green ™ & Nordic Blue ™ Cu-DHP 0,5-1,5 1000

NORDIC BROWN ™

Nordisk Brown ™ produktene er foroksydert fra fabrikk for å tilveiebringe den samme oksyderte brune overflaten umiddelbart som ellers utvikler seg over tid i miljøet.

Tykkelsen på oksidlaget bestemmer fargen: både Nordic Brown ™ Lys og mørkere Nordic Brown ™ versjoner er tilgjengelige.

Nordic Brown ™ produktene er nyttige for å minimere hånd- og andre byggemerker som kan oppstå for en kort tid etter å ha installert “lyse” standardkobber. Lyse og mørke versjoner kan også kombineres – kanskje med andre utførelser som Nordic Standard ™ – for å skape ulike visuelle effekter.

Produkt Legering Tykkelse range mm Maksimal mm bredde
Nordic Brown ™ & Nordic Brown ™ Lys Cu-DHP 0,5-1,5 1000 mm

NORDIC ROYAL ™

Nordic konge ™ er en legering av kobber med aluminium og sink, som gir det en rik golden gjennom-farge som varierende har en matt, gyllenbrun overflate.

Den oppfører seg annerledes enn andre Aurubis kobberprodukter over tid, og som ikke utvikler en blå eller grønn patina. Unntaksvis er kyst- og fuktige områder.

Produkt Legering Tykkelse range mm Maksimal mm bredde
Nordic konge ™ CuAl5Zn5Sn1 0,5-1,5 1000

Aluminium

Når vekt, fargevalg og miljø spiller en rolle blir bruken av aluminium kanskje det rette valget.
Aluminium er et meget anvendelig materiale til bruk i fasader, taktekking, profiler og beslag. Materialet har en lav egenvekt og er korrosjonsbestandig.

Aluminium kan lett  bearbeides til ønsket form. Dette gjør at det er nesten ubegrensede muligheter for bruk.
Det kan lakkeres, elokseres eller brukes ubehandlet. Dermed står man fritt i valg av farger og uttrykk.
Egenvekten for aluminium er ikke mer enn 2,8 kg pr m2 for en 1 mm plate.

Aluminium kan gjenvinnes i det uendelige uten at egenskapene forandres. I tillegg er aluminium et verdifullt metall selv som skrap til gjenbruk. Nyere studier har vist at opp til 93 prosent av aluminiumen som blir brukt i byggeindustrien, kan resirkuleres.

Stål

Stål er en legering med jern og karbon som de primære legeringselementene.

En klassisk definisjon er at stål er jern-karbonlegeringer med opptil 2,1 prosent karbon. Karbonet gjør stålet sterkere ved å legge seg interstitielt mellom jernatomene i krystallgitteret (med interstitielt menes at de ligger fullstendig mellom), slik at det ikke er direkte kontakt mellom jernatomene. Dermed hindres jernatomene i å gli i hver sin retning, og legeringen blir hardere enn rent jern. Karbonatomene vil også påvirke fasetransformasjonene i metallet, slik at stålet blir mer herdbart.

Andre legeringselementer kan være mangan, krom eller nikkel. Når karboninnholdet i jern overstiger 2,1%, blir dette betegnet som støpejern.

Vi lagerfører disse stålplatene:
Galvanisert stål i 0,7 og 0,9mm tykkelse
Plastbelagt stål 0,7mm (belegg i ulike farger)

Prat med oss før jobben skal gjøres, det lønner seg oftest! Kontakt oss